Breaking

Pengeluaran Penuh KWSP Akaun 1 & Akaun 2 Kini Diluluskan

\
Pengeluaran Penuh KWSP Akaun 1 & 2. Selaras dengan perkara itu, pihak Kerajaan telah membenarkan pengeluaran simpanan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) melalui pelbagai program seperti i-Sinar, i-Lestari, i-Citra dan sebagainya.

Akan tetapi, sebenarnya terdapat sebuah lagi kemudahan di bawah KWSP iaitu e-Pengeluaran.

Yang mana ianya membenarkan para ahlinya membuat pengeluaran sebahagian simpanan secara atas talian.

Berikut kami kongsikan beberapa info penting berkaitan dengan pengeluaran Penuh KWSP akaun 1 & akaun 2. Semoga bermanfaat.

Pengeluaran Penuh KWSP Akaun 1 & 2

Berikut disediakan senarai-senarai pengeluaran penuh yang dibenarkan oleh KWSP :

1. Membina Rumah
Bagi yang hendak membina rumah, ahli boleh membuat pengeluaran dari Akaun 2 merek. Antara syarat-syarat utamanya adalah mempunyai sekurang-kurangnya RM500 dalam Akaun 2; Surat Perjanjian Membina Rumah tidak melebihi tiga tahun dari tarikh permohonan diterima dan berumur bawah 55 tahun.

2. Membeli Rumah
Bagi yang hendak membeli rumah, KWSP membenarkan ahlinya membuat pengeluaran dari Akaun 2 bagi tujuan membiayai pembelian rumah. Rumah yang hendak dibeli itu merangkumi jenis banglo/teres/berkembar/apartmen/kondominium/apartmen studio /apartmen servis/townhouse/SOHO atau rumah kedai dengan unit kediaman di Malaysia.

3. Membiayai Pendidikan
Pihak KWSP turut membenarkan para ahlinya memilih untuk mengeluarkan simpanan daripada Akaun 2 bagi membantu membiayai pendidikan sendiri, pasangan (suami/isteri), anak-anak dan/atau ibu bapa di institusi dalam dan luar negara yang diluluskan.
_________________________
Info Jawatan Kosong Kerajaan : KLIK SINI
_________________________

4. Perbelanjaan Kesihatan
Untuk ahli yang berdepan dengan masalah kesihatan, mereka boleh membuat pengeluaran daripada Akaun 2 untuk membiayai kos perubatan penyakit kritikal. Atau peralatan bantuan kesihatan yang diluluskan juga rawatan kesuburan.

5. Menunaikan Haji
Bagi para ahli yang beragama Islam, pengeluaran dari Akaun 2 adalah dibenarkan untuk tambahan kepada simpanan di Lembaga Tabung Haji (LTH) sebagai perbelanjaan.

Pengeluaran Penuh KWSP Akaun 1 & 2

Kepada setiap ahli KWSP, mereka layak mendaftar di bawah i-Akaun iaitu sistem secara atas talian (online) bagi berurusan dengan badan simpanan kewangan ini.

Antara ciri utama i-Akaun adalah e-Pengeluaran iaitu permohonan pengeluaran simpanan KWSP secara atas talian.

Maklumat lengkap berkenaan perkara-perkara berkaitan faktor kebenaran pengeluaran KWSP boleh klik sini.

Manakala tatacara menggunakan e-Pengeluaran (i-Akaun) boleh klik sini.

Mаklumаt Lаnjut & Pеrtаnуааn

Sеkіrаnуа anda mеmрunуаі ѕеbаrаng pertanyaan bеrkеnааn реngеluаrаn ѕеbаhаgіаn KWSP, ѕіlа hubungі :
Telefon : 03-8922 6000
Fаkѕ : 03-8922 6222
Lаmаn Wеb KWSP : httрѕ://www.kwѕр.gоv.mу/mѕ/hоmе
Masa Oреrаѕі KWSP : Isnin – Jumааt (8:00 Pаgі – 5:00 Pеtаng) kесuаlі раdа Sаbtu, Ahаd, Hаrі Kеlераѕаn Am Persekutuan dаn Hаrі Kelepasan Selangor

Pеnаfіаn

Kаmі bukаnlаh wаkіl mаnа-mаnа аgеnѕі kеrаjааn. Inі mеruраkаn mаklumаt уаng kаmі реrоlеhі dаrіраdа wеbѕіtе rаѕmі kеrаjааn. Mоhоn rujuk раutаn аѕаl untuk mаklumаt lаnjut уаng lеbіh lеngkар.

Mаklumаt уаng kаmі ѕаmраіkаn bеrdаѕаrkаn іnfо ѕеmаѕа аtаu bаntuаn tаhunаn bеrulаng.

Infо lаnjut аkаn dіkеmаѕkіnі dаrі ѕеmаѕа kе ѕеmаѕа. Kаmі ѕаrаnkаn аndа untuk mеngіkutі kаmі dі сhаnnеl tеlеgrаm t.mе/JawatanMalaysiaTerkini untuk lеbіh іnfо bеrkаіtаn bаntuаn kеrаjааn dаn kеrjауа.

No comments:

Powered by Blogger.