Bantuan Kredit E-Wallet RM100 Dikreditkan Bulan Oktober 2023

Photo of author

By Admin

KREDIT%20E WALLET%20NEW
telegram%20pmk

Perdana Menteri, Dato’ Seri Anwar Ibrahim baru baru ini mengumumkan bantuan eWallet RM100 akan direditkan kepada semua rakyat Malaysia berumur 21 tahun dan ke atas.

Khabar gembira itu diumumkan ketika Majlis Peluncuran Ekonomi MADANI: Memperkasa Rakyat di Suruhanjaya Sekuriti, Bukit Kiara pada 27 Julai 2023.Anwar menyatakan inisiatif ini melibatkn peruntukan sekitar RM1 bilion bakal memanfaatkan lebih 10 juta rakyat berusia 21 tahun ke atas (dewasa), merangkumi golongan B40 dan M40.

Katanya, inisiatif eTunai kepada golongan dewasa itu diumumkan selepas kerajaan melihat kejayaan dan impak besar program e-tunai baru baru ini.

Bantuan eWallet RM100Bantuan eWallet RM100 merupakan inisiatif terbaharu yang diumumkan Kerajaan Perpaduan bagi golongan B40 dan M40 yang berpendapatan RM100,000 ke bawah.

Sebelum ini kerajaan telah menyalurkan bantuan e-wallet “e-Tunai Belia Rahmah” berjumlah RM200 untuk golongan belia dan mahasiswa bagi memupuk budaya bayaran tanpa tunai dalam kalangan belia.

Bantuan ini tidak dikreditkan secara tunai, namun diberikan dalam bentuk kredit eWallet melalui beberapa penyedia perkhidmatan e-dompet terkemuka yang akan diumumkan kelak.Syarat Kelayakan eWallet RM100

Buat masa ini syarat-syarat kelayakan adalah seperti berikut:
1. Warganegara Malaysia; dan
2. Berumur 21 tahun ke atas
3. Berpendapatan RM100,000 ke bawah
Syarat-syarat lain akan dimaklumkan dari semasa ke semasa oleh Kementerian Kewangan Malaysia.
_________________________
Info Bantuan Kerajaan : KLIK SINI_________________________

Jumlah Bantuan eWallet RM100

Jumlah kredit bantuan sebagaimana yang diumumkan adalah RM100.

Bantuan yang diberikan bukanlah secara cash sebagaimana STR Fasa 4, sebaliknya diberikan dalam bentuk kredit e wallet seperti e-Tunai Belia Rahmah.

Tarikh Bayaran Bantuan eWallet RM100

Kementerian Kewangan dalam satu kenyataan memaklumkan, ia akan dilaksanakan pada suku keempat tahun ini.
pengkreditan%20etunaiApa maksud suku keempat?
Suku tahunan merupakan kuartal suku (seperempat) tahun iaitu jangka waktu tiga bulan;
Suku pertama – Januari hingga Mac
Suku kedua – April hingga Jun
Suku ketiga – Julai hingga September
Suku keempat – Oktober hingga Disember

Oleh yang demikian, berdasarkan pengumuman Kementerian Kewangan pelaksanan Suku Keempat ini, kita boleh jangkaan bayaran akan dibuat antara bulan Oktober hingga Disember.

Ini kerana Kementerian Kewangan perlu memperincikan inisiatif ini dengan pemegang taruh yang terlibat dalam inisiatif ini.
kredit%20etunai%20mofPenyedia Perkhidmatan

Memandangkan bantuan e-Tunai RM100 ini akan dilaksanakan pada suku keempat tahun ini, tiada lagi pengumuman setakat ini manakah penyedia perkhidmatan yang akan melaksanakan program ini.

Namun begitu berdasarkan kepada Bantuan e-Tunai Belia Rahmah sebelum ini, tiga penyedia perkhidmatan e-dompet yang terlibat adalah;
· Touch ‘n Go eWallet
· GrabPay
· Boost
· ShopeePay
· Lazada Wallet
· Setel
· WeChatPay
· MAE
· dan lain-lain lagi.


Cara PenebusanBagi pengguna baharu ewallet, proses verifikasi perlu dilakukan melalui penyedia perkhidmatan e-dompet yang terlibat.

Pengguna baharu hanya perlu ikuti arahan yang disediakan dalam aplikasi e-dompet tersebut.

Penyedia perkhidmatan e-dompet akan membuat verifikasi identiti anda secara elektronik Know-Your-Customer (eKYC).

Sebagai contoh, anda mungkin perlu menghantar maklumat tambahan contohnya gambar kad pengenalan untuk proses verifikasi.

Maklumat Lanjut & Pertanyaan

Info dan maklumat lanjut inisiatif ini akan diumumkan melalui;
https://budget.mof.gov.my/manfaat/– Facebook Kementerian Kewangan

Pеnаfіаn

Kаmі bukаnlаh wаkіl mаnа-mаnа аgеnѕі kеrаjааn. Inі mеruраkаn mаklumаt уаng kаmі реrоlеhі dаrіраdа wеbѕіtе rаѕmі kеrаjааn. Mоhоn rujuk раutаn аѕаl untuk mаklumаt lаnjut уаng lеbіh lеngkар.

Mаklumаt уаng kаmі ѕаmраіkаn bеrdаѕаrkаn іnfо ѕеmаѕа аtаu bаntuаn tаhunаn bеrulаng.

Infо lаnjut аkаn dіkеmаѕkіnі dаrі ѕеmаѕа kе ѕеmаѕа. Kаmі ѕаrаnkаn аndа untuk mеngіkutі kаmі dі сhаnnеl tеlеgrаm t.mе/JawatanMalaysiaTerkini untuk lеbіh іnfо bеrkаіtаn bаntuаn kеrаjааn dаn kеrjауа.

Leave a Comment