Bantuan Tambahan STR RM1000: Semak Kelayakan & Cara Mohon

Photo of author

By Admin

Bantuan Tambahan STR RM1000

Berdasarkan pengumuman Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim, kerajaan Madani telah melaksanakan satu bantuan tambahan RM1000 khusus buat penerima STR.

Bantuan tambahan ini dikenali sebagai Skim Khairat Kematian (SKK) yang dilaksanakan oleh Lembaga Hasil Dalam Negeri(LHDN) dan juga Bank Simpanan Nasional (BSN).

Bagi yang tidak tahu, bantuan ini boleh dituntut sekiranya berlaku kematian ke atas penerima STR ataupun pasangan penerima yang telah meninggal dunia. Sila ikuti perkongsian yang kami sediakan dibawah berkaitan dengan bantuan tambahan STR RM1,000. Semoga bermanfaat.

Klik Sini Untuk Join Platform Rasmi Kami Untuk Info Bantuan & Kerjaya Dalam Sektor Kerajaan

Bantuan Tambahan STR RM1000

Anda mungkin tidak menyedari bahawa kerajaan telah menawarkan Skim Khairat Kematian (SKK) kepada waris penerima Sumbangan Tunai Rahmah (STR) 2023. Skim ini bertujuan untuk memberikan bantuan kewangan kepada waris yang kehilangan ahli keluarga yang menerima STR.

Menurut portal Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN), waris yang layak boleh menuntut sebanyak RM1,000 bagi setiap individu yang meninggal dunia. Syaratnya, individu tersebut mestilah penerima STR yang meninggal dunia di antara 1 Januari hingga 31 Disember tahun ini.

Waris boleh membuat tuntutan SKK bermula 17 Julai lepas sehingga 31 Januari ini. Tuntutan boleh dibuat secara tunai di mana-mana Cawangan Bank Simpanan Nasional (BSN) yang berdekatan.

skk 1024x368 1

Artikel Berkaitan: Semakan BMT RISDA 2024 (Bantuan Musim Tengkujuh)

Skim Khairat Kematian

Skim khairat kematian adalah satu inisiatif yang bertujuan untuk membantu ahli-ahli komuniti yang menghadapi kematian dalam kalangan keluarga atau jiran tetangga. Skim ini dapat digunakan untuk mendapatkan bantuan kewangan untuk menampung kos pengebumian.

Selain daripada skim khairat kematian yang disediakan kerajaan, kita juga perlu mengetahui sumber-sumber lain yang boleh dituntut sekiranya berlaku kematian dalam kalangan kita. Antaranya ialah Khairat Kematian ASB, Pencen, Takaful, KWSP, Perkeso, Penjawat Awam (JPA), Masjid dan banyak lagi. Dengan mengetahui hak-hak dan tuntutan kita, kita dapat mempercepatkan proses pengurusan jenazah dan harta pusaka serta mengelakkan sebarang pertikaian atau salah faham di antara waris.

Skim khairat kematian adalah satu skim yang sangat penting dan bermanfaat bagi umat Islam. Ia bukan sahaja membantu kita menguruskan kematian dengan lebih mudah dan cekap, tetapi juga menunjukkan rasa prihatin dan solidariti di antara sesama Muslim. Untuk sekarang ini, kerajaan telah menyediakan Skim Khairat Kematian, untuk mengetahui dengan lebih lanjut, teruskan membaca.

Kategori Yang Layak Bantuan Tambahan STR RM1000

Mereka yang layak menerima RM1000 tambahan ini adalah waris kepada penerima STR. Menurut Lembaga Hasil dalam Negeri(LHDN), waris layak menuntut RM1000 dengan syarat penerima STR meninggal dunia dalam tempoh 1 Januari sehingga 31 Disember 2023.

SKK STR

Nota: Sekiranya kedua-dua pemohon dan pasangan telah meninggal dunia atau tidak dapat hadir untuk menuntut wang Skim Khairat Kematian(SKK) atau RM1000 tambahan ini, maka waris yang berdaftar boleh mewakilkan diri untuk mengemukakan tuntutan.

Waris yang layak didaftarkan adalah seperti berikut:

  1. Pasangan
  2. Ibu
  3. Bapa
  4. Anak (Kandung/Tiri/Angkat)
  5. Adik-beradik
  6. Cucu

Tiada had umur kelayakan untuk waris. Walaubagaimanapun, bagi waris berusia 17 tahun ke bawah, dokumen pengenalan diri dan pertalian perlu dibawa selain hadir bagi pengesahan cap jari/tandatangan individu di mana-mana kaunter Bank Simpanan Nasional (BSN).

Semakan Status Bantuan Tambahan STR RM1000

Semakan Status boleh dibuat di portal rasmi STR https://bantuantunai.hasil.gov.my/

Dokumen Berkaitan Bantuan Tambahan STR RM1000

Kepada ahli waris penerima STR, anda perlu menyediakan dokumen yang berikut untuk membuat tuntutan RM1000 :

  • Sijil Kematian Asal / Salinan daripada Jabatan Pendaftaran Negara (JPN). Dokumen ini penting untuk mengesahkan kematian ahli dan tarikh kematian.
  • Dokumen Pengenalan Diri asal Waris. Dokumen ini perlu untuk mengenal pasti waris yang layak menerima bayaran skim khairat kematian. Dokumen yang boleh digunakan termasuk kad pengenalan, pasport, atau sijil kelahiran.
  • Dokumen Sokongan Tambahan (sekiranya perlu). Dokumen ini boleh merangkumi surat kuasa, surat akuan sumpah, atau dokumen lain yang berkaitan dengan status waris atau hubungan dengan ahli yang meninggal dunia.

436445757 10229091034193232 4650855832931032553 n

Tengah Trending: Harga Telur Terkini 2024~Harga Runcit Gred A,B & C Turun 3 Sen

Maklumat Lanjut & Pertanyaan

Maklumat lanjut mengenai Semakan status STR fasa 4 boleh layari laman web STR di https://bantuantunai.hasil.gov.my/ atau boleh hubungi LHDNM berhampiran atau talian hotline BKK LHDNM di 1-800-88-2747

Leave a Comment