Permohonan Bantuan E-Belia Rahmah RM200 Tahun 2023

Photo of author

By Admin

EBELIA%20RAHMAH%20NEW
telegram%20pmk

Kementerian Kewangan mengumumkan pendaftaran eBeliaRahmah akan dibuka mulai 26 Jun 2023 jam 8 pagi.

Penebusan RM200 kredit e-Tunai Belia Rahmah boleh dilakukan oleh belia dan mahasiswa berstatus aktif sebagai pelajar sepenuh masa di institusi pendidikan di Malaysia. Berikut dikongsikan maklumat penuh eBeliaRahmah.Berikut disediakan beberapa info penting berkaitan dengan syarat penuh & cara mohon E-Belia Rahmah RM200 tahun 2023. Semoga bermanfaat.

E-Belia Rahmah RM200

Program eBeliaRahmah merupakan satu inisiatif Kerajaan yang telah diumumkan di bawah Belanjawan 2023 oleh Kementerian Kewangan.

Program ini bertujuan untuk terus mempupuk budaya pembayaran tanpa tunai dalam kalangan belia selain meringankan beban kewangan golongan belia dan pelajar IPT sepenuh masa.

Program ini dijangka memanfaatkan sekitar 2 juta belia Malaysia, menerusi tawaran kredit e-dompet bernilai RM200 yang boleh digunakan bagi pembelian fizikal melalui penyedia perkhidmatan e-dompet yang terpilih.

Pada masa yang sama, penyedia perkhidmatan e-dompet yang mengambil bahagian akan turut menawarkan insentif tambahan dalam bentuk baucar, pulangan tunai (cashback), diskaun atau mata ganjaran (rewards points)

ebelia%20rahmah

____________________________
Infо Bаntuаn Kеrаjааn Tеrkіnі : KLIK SINI____________________________

Syarat Kelayakan

· Warganegara Malaysia; dan
· Mencapai umur 18 ke 20 tahun pada tahun 2023 (lahir pada tahun 2003 sehingga 2005);
ATAU
· Merupakan pelajar aktif sepenuh masa sebelum 30 April 2023, tanpa had umur di peringkat setara diploma atau SKM4 dan ke atas di Institusi Pengajian Tinggi (“IPT”) berdaftar dengan salah satu kementerian berikut (yang dirujuk sebagai Kementerian Pengawal):
· Kementerian Pendidikan Tinggi;
· Kementerian Pendidikan;
· Kementerian Pertanian dan Keterjaminan Makanan;
· Kementerian Pertahanan;
· Kementerian Kemajuan Desa dan Wilayah;
· Kementerian Belia dan Sukan;
· Kementerian Sumber Manusia;
· Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya; dan
· Jabatan Kemajuan Islam Malaysia
· Data pemohon akan disemak silang dengan institusi pendidikan yang berdaftar dan pangkalan data Kerajaan yang berkenaan

Cara Memohon E-Belia RahmahPermohonan boleh dibuat dengan mengikuti langkah-langkah berikut:

Penebusan kredit eBeliaRahmah boleh dibuat dengan memuat turun salah satu platform e-dompet berikut dari Apple Store, Google Playstore atau Huawei AppGallery :
– Boost
– Setel
– Touch ‘n Go eWallet

Bagi pengguna baharu atau sedia ada, ikuti arahan yang disediakan dalam aplikasi e-dompet tersebut. Penyedia perkhidmatan e-dompet akan membuat verifikasi identiti secara electronic Know-Your-Customer (eKYC)

Isi maklumat yang diperlukan pada paparan penebusan dan tekan “Hantar” di aplikasi e-dompet yang telah dimuat turun. Status tuntutan akan dimaklumkan dalam masa 3 hariPenerima yang layak hanya boleh menuntut kredit eBeliaRahmah sekali daripada 1 penyedia perkhidmatan e-dompet sahaja. Sila rujuk aplikasi e-dompet masing-masing untuk maklumat lanjut mengenai penebusan bantuan ini.

Tempoh Pendaftaran & Tuntutan

Tempoh pendaftaran dan tuntutan eBeliaRahmah adalah mulai 26 Jun 2023 sehingga 22 Ogos 2023, manakala kredit eBeliaRahmah serta manfaat padanan daripada penyedia perkhidmatan e-dompet terlibat boleh dibelanjakan secara ‘offline’ sehingga 31 Ogos 2023.

Kredit RM200 ini juga boleh dimanfaatkan di peruncit/peniaga yang menerima pembayaran melalui kod QR DuitNow dengan menggunakan.Maklumat Lanjut & Pertanyaan

Untuk maklumat lanjut, sila peka akan hebahan terkini melalui laman web rasmi Kementerian Kewangan https://www.mof.gov.my/portal/ms/


Pеnаfіаn

Kаmі bukаnlаh wаkіl mаnа-mаnа аgеnѕі kеrаjааn. Inі mеruраkаn mаklumаt уаng kаmі реrоlеhі dаrіраdа wеbѕіtе rаѕmі kеrаjааn. Mоhоn rujuk раutаn аѕаl untuk mаklumаt lаnjut уаng lеbіh lеngkар.

Mаklumаt уаng kаmі ѕаmраіkаn bеrdаѕаrkаn іnfо ѕеmаѕа аtаu bаntuаn tаhunаn bеrulаng.

Infо lаnjut аkаn dіkеmаѕkіnі dаrі ѕеmаѕа kе ѕеmаѕа. Kаmі ѕаrаnkаn аndа untuk mеngіkutі kаmі dі сhаnnеl tеlеgrаm t.mе/JawatanMalaysiaTerkini untuk lеbіh іnfо bеrkаіtаn bаntuаn kеrаjааn dаn kеrjауа.

Leave a Comment