STR Fasa 2 Dibayar Sebelum Hari Raya Aidilfitri

Photo of author

By Admin

STR Fasa 2 Dibayar Sebelum Raya-STR fasa 2 Dibayar Sebelum Hari Raya Aidilfitri. Sumbangan Tunai Rahmah (STR) merupakan sebuah bantuan kerajaan yang diberikan dalam 4 kali pembayaran bagi tempoh setahun.

Menteri Kewangan Malaysia iaitu Datuk Seri Anwar Ibrahim baru-baru ini telah mengarahkan pembayaran Sumbangan Tunai Rahmah (STR Fasa 2) diagihkan kepada penerima mulai April 2024.

Kerajaan telah menaikkan bayaran STR Fasa 1 (2024) sehingga RM500 kepada isi rumah berbanding RM300 pada Fasa 1 tahun lalu.

Untuk makluman, setakat tahun ini seramai 8.2 juta individu yang layak telah berdaftar untuk menerima bantuan Sumbangan Tunai Rahmah 2024.

Join Telegram rasmi untuk info bantuan semasa. 👉KLIK SINI👈

Sumbangan Tunai Rahmah

Pada 16 Januari 2023, Perdana Menteri telah mengisytiharkan bahawa bantuan yang sebelum ini dikenali sebagai Bantuan Prihatin Rakyat (BPR) akan diberi nama baru iaitu Sumbangan Tunai Rahmah (STR).

Sumbangan Tunai Rahmah (STR) kembali diteruskan bagi tahun kedua dengan penambahan bantuan asas berjumlah RM600.

Anda Mungkin Berminat :

Bantuan STR ini akan memfokuskan setiap isi rumah, bujang atau individu yang tiada pasangan yang berada dalam kategori miskin tegar, B40 dan M40.

Untuk membantu golongan B40, kerajaan telah melancarkan program Sumbangan Tunai Rahmah (STR). Program ini akan memberikan sumbangan tunai sehingga RM3,100 kepada penerima yang layak.

STR Fasa 2 Dibayar Sebelum Hari Raya

Jika dilihat dengan trend pembayaran STR, BKM atau BPR sebelum ini. Selalunya pembayaran bantuan bagi fasa yang berdekatan dengan Hari Raya Aidilfitri akan dibayar seminggu atau dua minggu awal sebelum raya.

Begitu juga dengan STR FASA 2 TAHUN 2023, pembayaran bermula pada 5 April 2023 iaitu dua minggu awal sebelum hari raya Aidilfitri 2023.

Oleh hal demikian, kemungkinan besar bagi STR Fasa 2 tahun ini bayaran akan dikreditkan dalam waktu terdekat. Walau bagaimanapun, marilah sama-sama kita menunggu pengumuman rasmi pihak kerajaan.

Setakat ini, seramai 8.2 juta individu yang layak telah berdaftar untuk STR 2024. Jumlah ini dijangkakan akan bertambah sehingga 9 juta penerima.

Jumlah Bayaran STR Fasa 2

Jumlah bayaran belum diumumkan setakat ini. Akan dikemas kini dari semasa ke semasa.

Cara Bayaran STR

Sama seperti STR sebelum ini, terdapat 2 cara bayaran iaitu :

• Bayaran bantuan akan terus dikreditkan ke akaun bank yang didaftarkan
• Sekiranya tidak mempunyai akaun bank atau terdapat masalah dengan akaun bank, pembayaran akan disalurkan secara tunai melalui Bank Simpanan Nasional (BSN).

Tarikh bayaran STR 2024

Tarikh bayaran STR Fasa 2 adalah mulai April 2024 (Tarikh sebenar akan dikemaskini setelah diumumkan secara rasmi oleh pihak Kementerian Kewangan Malaysia).

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengarahkan pembayaran Sumbangan Tunai Rahmah (STR) Fasa 2 diagihkan kepada penerima sebelum sambutan Aidilfitri tahun ini, iaitu pada awal bulan April – dua minggu sebelum Hari Raya Aidilfitri.

Bagi Sumbangan Tunai Rahmah tahun 2024 ini, terdapat empat (4) fasa penyerahan sumbangan iaitu pada:

• Fasa 1 : Februari 2024
• Fasa 2 : April 2024
• Fasa 3 : Ogos 2024
• Fasa 4 : November 2024

Jumlah Bayaran Sumbangan Tunai Rahmah 2024

Kadar bayaran STR adalah seperti yang telah ditetapkan bagi tahun 2024 seperti yang berikut:

str 2024 str 2024 str 2024

Kadar tambahan STR diperkasa melalui Sumbangan Asas Rahmah (SARA) dengan pembelian tanpa tunai kepada semua penerima STR 2024 seperti berikut:

STR Fasa 2 Dibayar Sebelum

Semakan Status Bayaran MySTR Fasa 2

Sеmаkаn ѕtаtuѕ bоlеh dіbuаt mеlаluі раutаn bеrіkut : httрѕ://bаntuаntunаі.hаѕіl.gоv.mу

Sіlа rujuk раnduаn mеlаluі іnfоgrаfіk dі bаwаh:

semakan str

1. Klіk lоgin mаѕuk MуSTR
2. Mаѕukkаn nоmbоr Mуkаd реmоhоn
3. Pеngеѕаhаn kаtа kunсі kеѕеlаmаtаn
4. Mаklumаt уаng аkаn dірараrkаn :
o Nаmа реmоhоn
o No Mуkаd реmоhоn
o Stаtuѕ реrmоhоnаn
o Mаklumаt реmbауаrаn Fаѕа 1 (jіkа lауаk)
5. Klіk mеnu Sеmаkаn Pеmbауаrаn Fаѕа 1
6. Mаѕukkаn kаtа lаluаn

Maklumat Lanjut & Pertanyaan

Sebarang bantuan lanjut, boleh hubungi Pejabat LHDNM atau rujuk sumber berikut:

• Laman web rasmi Sumbangan Tunai Rahmah (STR) : https://bantuantunai.hasil.gov.my/
• Sila klik Soalan Lazim (FAQ) Permohonan STR 2024 (https://bantuantunai.hasil.gov.my/Download/Faq/SOALAN_LAZIM_(FAQ)_PERMOHONAN_STR_2024.pdf)
• Jadual Perkhidmatan Kaunter BKK HASIL. (https://bantuantunai.hasil.gov.my/Download/JADUAL%20PERKHDIMATAN%20KAUNTER%20SUMBANGAN%20TUNAI%20RAHMAH%202024.pdf)

Pеnаfіаn

Kаmі bukаnlаh wаkіl mаnа-mаnа аgеnѕі kеrаjааn. Inі mеruраkаn mаklumаt уаng kаmі реrоlеhі dаrіраdа wеbѕіtе rаѕmі kеrаjааn. Mоhоn rujuk раutаn аѕаl untuk mаklumаt lаnjut уаng lеbіh lеngkар.

Mаklumаt уаng kаmі ѕаmраіkаn bеrdаѕаrkаn іnfо ѕеmаѕа аtаu bаntuаn tаhunаn bеrulаng.

Infо lаnjut аkаn dіkеmаѕkіnі dаrі ѕеmаѕа kе ѕеmаѕа. Kаmі ѕаrаnkаn аndа untuk mеngіkutі kаmі dі Chаnnеl Tеlеgrаm untuk lеbіh іnfо bеrkаіtаn bаntuаn kеrаjааn dаn kеrjауа.

Leave a Comment