Pembayaran STR Fasa 2 2024 Bermula 3 April 2024 – MOF

Photo of author

By Admin

Pembayaran STR Fasa 2-Menteri Kewangan Malaysia iaitu Datuk Seri Anwar Ibrahim baru-baru ini telah mengarahkan pembayaran Sumbangan Tunai Rahmah (STR Fasa 2) diagihkan kepada penerima mulai April 2024.

Untuk makluman, setakat tahun ini seramai 8.2 juta individu yang layak telah berdaftar untuk menerima bantuan Sumbangan Tunai Rahmah 2024.

Join Telegram rasmi untuk info bantuan semasa. 👉KLIK SINI👈

Pembayaran STR Fasa 2 Bermula 3 April

Pembayaran Sumbangan Tunai Rahmah (STR) Fasa 2 kepada 8.4 juta penerima akan bermula Rabu ini (3 April). STR Fasa 2 akan melibatkan bayaran antara RM100 hingga RM650.

Kementerian Kewangan (MOF) dalam kenyataan hari ini memaklumkan pembayaran itu akan dibuat kepada penerima sedia ada dan penerima baharu yang berdaftar dalam pangkalan data STR melalui pengkreditan ke dalam akaun bank atau disalurkan secara tunai melalui Bank Simpanan Nasional (BSN) secara berperingkat, mengikut kategori kelayakan STR masing-masing.

“Oleh itu, bilangan penerima yang layak dijangka terus meningkat pada tahun ini mengambil kira proses permohonan baharu dan kemas kini yang dijalankan sepanjang tahun berbanding setahun sekali sebelum ini,” menurut kenyataan itu.

Kerajaan juga akan tingkatkan bantuan tunai kepada rakyat sejajar dengan penambahbaikan fiskal negara termasuk pelaksanaan penyasaran subsidi kepada golongan yang benar-benar memerlukan.

Pembayaran STR Fasa 2

Sumbangan Tunai Rahmah 2024

Kenyataan sama turut memaklumkan kerajaan menambah peruntukan program subsidi bersasar STR Fasa 2 sebanyak 20 peratus iaitu kepada RM1.5 bilion berbanding RM1.26 bilion pada tahun lepas, bertujuan membantu rakyat berpendapatan rendah dan sederhana rendah untuk menangani peningkatan kos sara hidup.

Pada 16 Januari 2023, Perdana Menteri telah mengisytiharkan bahawa bantuan yang sebelum ini dikenali sebagai Bantuan Prihatin Rakyat (BPR) akan diberi nama baru iaitu Sumbangan Tunai Rahmah (STR).

Anda Mungkin Berminat :

Sumbangan Tunai Rahmah (STR) kembali diteruskan bagi tahun kedua dengan penambahan bantuan asas berjumlah RM600.

Bantuan STR ini akan memfokuskan setiap isi rumah, bujang atau individu yang tiada pasangan yang berada dalam kategori miskin tegar, B40 dan M40.

Untuk membantu golongan B40, kerajaan telah melancarkan program Sumbangan Tunai Rahmah (STR). Program ini akan memberikan sumbangan tunai sehingga RM3,100 kepada penerima yang layak.

Cara Pembayaran STR Fasa 2

Sama seperti STR sebelum ini, terdapat 2 cara bayaran iaitu :

• Bayaran bantuan akan terus dikreditkan ke akaun bank yang didaftarkan
• Sekiranya tidak mempunyai akaun bank atau terdapat masalah dengan akaun bank, pembayaran akan disalurkan secara tunai melalui Bank Simpanan Nasional (BSN).

Tarikh Pembayaran STR Fasa 2

Tarikh bayaran STR Fasa 2 adalah mulai April 2024 (Tarikh sebenar akan dikemaskini setelah diumumkan secara rasmi oleh pihak Kementerian Kewangan Malaysia).

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengarahkan pembayaran Sumbangan Tunai Rahmah (STR) Fasa 2 diagihkan kepada penerima sebelum sambutan Aidilfitri tahun ini, iaitu pada awal bulan April – dua minggu sebelum Hari Raya Aidilfitri.

Bagi Sumbangan Tunai Rahmah tahun 2024 ini, terdapat empat (4) fasa penyerahan sumbangan iaitu pada:

• Fasa 1 : Februari 2024
• Fasa 2 : April 2024
• Fasa 3 : Ogos 2024
• Fasa 4 : November 2024

jadual bayaran tarikh str f2

Jumlah Bayaran Sumbangan Tunai Rahmah 2024

Kadar bayaran STR adalah seperti yang telah ditetapkan bagi tahun 2024 seperti yang berikut:

STR Fasa 1

Kadar tambahan STR diperkasa melalui Sumbangan Asas Rahmah (SARA) dengan pembelian tanpa tunai kepada semua penerima STR 2024 seperti berikut:

jumlah bantuan SARA 2024

Semakan Status Pembayaran STR Fasa 2

Sеmаkаn ѕtаtuѕ bоlеh dіbuаt mеlаluі раutаn bеrіkut : httрѕ://bаntuаntunаі.hаѕіl.gоv.mу

Sіlа rujuk раnduаn mеlаluі іnfоgrаfіk dі bаwаh:

1. Klіk lоgin mаѕuk MуSTR
2. Mаѕukkаn nоmbоr Mуkаd реmоhоn
3. Pеngеѕаhаn kаtа kunсі kеѕеlаmаtаn
4. Mаklumаt уаng аkаn dірараrkаn :
o Nаmа реmоhоn
o No Mуkаd реmоhоn
o Stаtuѕ реrmоhоnаn
o Mаklumаt реmbауаrаn Fаѕа 1 (jіkа lауаk)
5. Klіk mеnu Sеmаkаn Pеmbауаrаn Fаѕа 1
6. Mаѕukkаn kаtа lаluаn

Maklumat Lanjut & Pertanyaan

Sebarang bantuan lanjut, boleh hubungi Pejabat LHDNM atau rujuk sumber berikut:

• Laman web rasmi Sumbangan Tunai Rahmah (STR) : https://bantuantunai.hasil.gov.my/
• Sila klik Soalan Lazim (FAQ) Permohonan STR 2024 (https://bantuantunai.hasil.gov.my/Download/Faq/SOALAN_LAZIM_(FAQ)_PERMOHONAN_STR_2024.pdf)
• Jadual Perkhidmatan Kaunter BKK HASIL. (https://bantuantunai.hasil.gov.my/Download/JADUAL%20PERKHDIMATAN%20KAUNTER%20SUMBANGAN%20TUNAI%20RAHMAH%202024.pdf)

Pеnаfіаn

Kаmі bukаnlаh wаkіl mаnа-mаnа аgеnѕі kеrаjааn. Inі mеruраkаn mаklumаt уаng kаmі реrоlеhі dаrіраdа wеbѕіtе rаѕmі kеrаjааn. Mоhоn rujuk раutаn аѕаl untuk mаklumаt lаnjut уаng lеbіh lеngkар.

Mаklumаt уаng kаmі ѕаmраіkаn bеrdаѕаrkаn іnfо ѕеmаѕа аtаu bаntuаn tаhunаn bеrulаng.

Infо lаnjut аkаn dіkеmаѕkіnі dаrі ѕеmаѕа kе ѕеmаѕа. Kаmі ѕаrаnkаn аndа untuk mеngіkutі kаmі dі Chаnnеl Tеlеgrаm untuk lеbіh іnfо bеrkаіtаn bаntuаn kеrаjааn dаn kеrjауа.

Leave a Comment